ELS OCELLS DE LA VALL DEL RIDAURA, de Carlos Alvarez Cros, va ser editat el maig de 1999 per l'Ajuntament de Sant Feliu de Guíxols i la Diputació de Girona.


Aquest llibre està estructurat en dues parts ben diferenciades: la primera està dedicada a definir l'espai i el temps que abasta aquest treball, introdueix a les dues maneres d'obtenció (observació i anellament) de les dades que es presenten en la segona part i s’hi donen unes orientacions sobre com afavorir la vida dels ocells. La segona part està composta per una relació de tots els ocells detectats a la vall ( Llista ).  

La primera pretensió d'aquest llibre és fer un xic més curt i planer el camí que ens ha d'atansar als ocells de casa nostra, als més propers i immediats. Sobretot, està pensat per ajudar les persones - especialment la jovenalla - que volen iniciar-se en el coneixement de les nostres aus. Això no vol dir, però, que no pugui constituir una bona eina de treball per a l'iniciat, ja que la informació que conté és en bona part inèdita. I vet aquí l'altra motivació, la de recopilar i donar a conèixer quantitat de dades que dormien en la memòria i a les llibretes de camp d'una colla d'amics. La informació que he aplegat prové, fonamentalment, de dues fonts: l'observació directa i l'anellatge científic d'ocells, portats a terme tant individualment com conjuntament amb altres companys del Grup de Natura Sterna (el meu germà Manolo, en Josep Ma Bas Lay, en Pere Pons Ferran, en Jaume Ramot Garcia i alguns altres). Com que moltes de les dades són comunes, obtingudes mentre "treballàvem" junts, aquest llibre és tan seu com meu i l'únic mèrit que tinc és haver fet de secretari. També he de dir que la base de dades s'ha vist enriquida amb comunicacions personals de l'Àlex Massana Pernias, en Daniel Valverde Bussot, en Dani Valverde Saubí, la Rosa Matesanz Torrent, en Miguel Ángel Domingo Santamaría, la família de la Peña-Riera, en Ramon Serra Serrat, en Pere Bofill Arbusà i alguns altres i amb dades addicionals d'anellament de la Judith Roca Araque i en David Estany Tiggerstrom. Per fi, dir que hi he afegit les molt escasses dades concretes que he trobat a la bibliografia sobre el tema i la zona.

El títol orienta força sobre l'extensió de terreny on se centren les observacions contingudes en aquest llibre. Per vall del Ridaura entenem, en tot cas, el tros de Baix Empordà comprès, bàsicament, pels termes municipals de Castell-Platja d'Aro, Sant Feliu de Guíxols i Santa Cristina d'Aro (amb la banda oriental del terme de Llagostera) i, mentre que al llibre només es considerava la franja de mar prospectable des de la costa, a aquest web s'inclou les observacions fetes des d'embarcació. Així doncs, prenent el riu com a eix vertebrador s'abasta, també, les últimes contraforts de les Gavarres, pel nord, i una part de l'Ardenya o del massís Cadiretes, pel sud. Resumint, el racó més dolç i bonic del món. I ho dic sense cap mena de passió...

www.000webhost.com